Mitt favoritbröd för tillfället är ett ljust surdegsbröd som tar 48 timmar att baka, men kräver minimal arbetsinsats ändå. Nästan all tid är nämligen väntan. Det passar mig bra och möjliggör att jag inte bara bakar på helgerna utan jag kan få in momenten i de vanliga vardagsbestyren. Och det är tur det för brödet är så gott att två bak i veckan brukar behövas. Ett bak från start till mål ser typiskt ut så här.

Dag 1 kväll
Mata surdegsgrunden (ca 3 minuter)

Dag 2 morgon
Gör en surdeg på ljummet vatten, mjöl och surdegsgrund (ca 5 minuter)

Dag 2 kväll
Gör en deg på ljummet vatten, mjöl, salt och surdegen från morgonen (ca 10 minuter)
Vik degen i bunken var 30:e minut i 2 timmar (ca 5 minuter totalt)
Låt degen jäsa ytterligare en dryg timme
Häll upp degen på bakbord, dela i två bitar och runddriv (ca 5 minuter)
Låt vila 30 minuter
Baka ut till två bröd och lägg i jäskorgar som ställs i kylen (ca 5 minuter)

Dag 3 kväll
Sätt på ugnen
Grädda bröden (ca 40 minuter)

48timmar

Mums!