Detta är en mustig gryta gjord på röda linser, tomat och kokosmjölk. Den är inte särskilt stark, men vill man ha mera hetta så kan man tillsätta lite torkad röd chili. Den lilla gnuttan kanel ger en spännande smakbrytning. Serverad med ris, raita och naan så blir man ordentligt mätt!

Dhal – linsgryta

1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime

  1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
  2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, spiskummin och kanel.
  3. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter. Rör lite då och då, när grytan börjar tjockna är det lätt att det fastnar.
  4. Smaka av med salt och limejuice.

Raita

4 dl turkisk yoghurt
1 näve färsk mynta
1 msk honung
1 vitlöksklyfta
1/2 gurka
salt, peppar

  1. Riv gurkan och låt den rinna av en stund i ett durkslag.
  2. Hacka myntan.
  3. Blanda alla ingredienserna  i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Smaklig spis!