Att planera, handla och laga mat är något som många med mig upplever tar mycket tid. Annars skulle det inte finnas utrymme för hämtmat, snabbmat, färdigmat och färdiga matkassar med recept som man kan få hemkörda.
Finns det alternativ till detta? Att handla och laga egen mat av god kvalitet, men göra det på ett effektivt sätt. Att göra veckomatsedel och veckohandla är en metod som jag redan skrivit om. Vad mera kan man göra?
Jag har mer och mer börjat göra storkok igen och lagar mera traditionell husmanskost som jag gjorde mycket när barnen var små. Som de uppmärksamma kanske noterat så innehåller vår matsedel för denna veckan flera rätter som fanns färdiga i frysen. De flesta rätter man lagar till kan göras i dubbel sats där ena laddningen går rakt in i frysen. Några tips på storkok och rätter som kan varieras och byggas på är:
Köttfärssås: Detta är en återkommande favorit i de flesta familjer, så även i min. Jag gör gärna en stor sats, köper minst 2 kg färs (numera helst ekologisk) och blandar i rejält med lök och tomat. Detta blir då basen för flera middagar, den första laddningen äts upp samma dag och sedan två burkar in i frysen. Köttfärssåsen kan ätas rakt upp och ner med pasta, användas i lasagne, paj, fyllning på pizza, crepes m.m.
Grytor: De flesta grytor är tacksamma att laga stor sats av. Oftast smakar den typen av mat ännu bättre när man kyler ner och värmer upp igen.
Kokt kött: En stor bit högrev av lamm, nöt eller vilt tar några timmar att koka. Men det kräver ingen passning, man måste bara vara hemma. Antingen kokar jag köttet en helg eller på kvällen dagen innan vi ska äta det. Det kokta köttet kan serveras med en god sås gjord på buljongen smaksatt med t.ex. pepparrot eller dill. Lite av köttet plus buljong som blir över blir en bra bas för en köttsoppa som går snabbt att laga till. Bara lite rotfrukter i bitar behövs.
Kokt höns plus ärtsoppa: Av tre kokta höns, serverat med currysås och ris, blir det lätt två middagar. Det blir mycket buljong över som med fördel kan användas till att koka ärtsoppa på, varför inte i dubbel sats den med. Mer prisvärd mat får man leta efter. En sak jag undrat över är om det finns ekologiska höns att köpa. Jag har aldrig sett det i affären. Det finns ju ekologiska ägg, så det borde gå att hitta!
Stressiga vardagkvällar är det skönt att veta att det finns en burk i frysen som väntar. Idag behövde vi bara koka lite ris så var maten klar. Geschwint!
Karin du är helt fantastisk!!! Jag känner att här finns en utmaning för alla oss andra. Det är inspirerande att läsa. Kram Stina
Tack Stina för uppskattningen, den värmer! Kram
Det finns väldigt lite ekologisk fågel ute i butiken, men jag vet att vissa ICA Maxi och Coop Forum har Bosarpskyckling i sitt sortiment. Tyvärr är det begränsad tillgång på deras produkter, så det tar slut snabbt i butiken.
http://www.bosarpkyckling.se/files/kontakt.htm
Vi köper också mycket tuppkött (klimatsmart och lokalproducerat) från Tockafarmaren (http://www.tockafarmaren.se). De har både färsk och fryst tupp, plus lite tuppcharkuterier. Finns på bondens egen marknad i Malmö, och (eftersom min far har kontakter hos deras anställda) gör ibland specialleveranser då och då, direkt efter slakt (som du kan få vara med på om du vill :)). Tupp är riktigt, riktigt gott! 🙂
Det finns en del lokal fågelfarmare i skåne. Man får kolla runt lite. Kan man inte få ekologiskt kan man ju åtminstone köpa småskaligt och lokalt. 🙂
Tack Anna för mycket bra tips om ekologisk fågel! Tupp är något jag har ätit mycket sällan. Dags att införa något nytt på menyn kanske!
Kycklingfilér i en ugnsfast form, fyll på med vispgrädde o smula ädelost överst ….servera ris o sallad till o så är det klart…..SUPERGOTT
Tack Annie för mattipset! Jag skulle kanske starta en recepthörna på bloggen.
Det har öppnat en fantastisk mataffär vid Turning Torso i Malmö, Green Matmarknad (http://greenmatmarknad.se/om-green-matmarknad).
Jag och mina vänner var där igår och kollade in deras imponerande ekologiska och/eller närproducerade sortiment. I den stora lokalen finns olika avdelningar utmed väggarna med bland annat:
* plats för konsumenterna att möta producenterna av deras mat (det ska vara olika sådana evenemang varje vecka, såvitt jag förstår,
* eget kafferosteri,
* en massa nygräddade, stenugnsbakade brödsorter från bla österlenbageriet Olof Viktors (www.olofviktors.se) och kävlingebageriet Södervidinge,
* 30 meter lång delikatessdisk med alla möjliga godsaker (jag har aldrig sett ekologisk serranoskinka förr),
* stor refillstation för tvättmedel (man ska ta med sig tvättmedelsförpackningarna, återfylla dem och återanvända dem),
* ett STORT urval ekologiska köttsorter (mestadels från Revingehed),
* en stor buffé och färdigkomponerade maträtter i påsar med mat som deras egna kockar lagat, på varor som annars hade gått ut (de har en vision att inte slänga någon mat alls),
* ekologiska ägg från bland annat Höllviken,
* och utöver detta ett brett spektrum av frys- och torrvaror med allt från ekologisk fryspizza till 99,975% ekologiskt lösgodis!
När man betalat sina varor i de personallösa snabbkassorna (de sparar pengar på det sättet, och mer personal kan vara ute i butiken) kan man avnjuta en fika, måltid och ett glas vin eller öl i den rymliga restaurangen. Allt till ett helt överkomligt pris. Dagens kostar 75:-, en stor (ekologisk) stark kostar 49:-. Allt som allt en mycket trevlig upplevelse – ett slags moderniserat steg tillbaks från industrimat till torghandel, med spårbarhet i maten, kommunikation med matproducenterna osv.
Green Matmarknad är tveklöst den bästa (stora) butiken jag handlat i – åk dit och se själva!
Tack Martin för ett mycket bra tips! Dit vill jag absolut åka och botanisera!