Vin, franska ostar, vindruvor och fikonmarmelad låter väl gott? Men kan man utmana det och välja något lika gott men mera klimatsmart. Jag bestämde mig för att försöka när vi senast hade grillafton tillsammans med goda vänner. Till att börja med går det ju att välja ett ekologiskt vin istället för ett konventionellt. Urvalet av viner har stadigt ökat på systembolaget och våra goda vänner brukar alltid köpa med sig ett gott ekologiskt vin, denna gång ett italienskt. Förra veckan plockade jag de få vita vinbär som fanns på busken i år. Vad gör man på några hekto bär? Jo, jag kokade en liten burk marmelad som visade sig passa alldeles utmärkt till ost. Istället för druvor serverade vi färska plommon från trädgården.

Ostarna då? Jo, vi köpte ju lite goda ekologiska ostar när vi var i Danmark förra veckan, en getost, en grönmögel och Vesterhavsost från Thise Mejeri. I söndags besökte vi Soldattorpets mejeri i Hyby för första gången och inhandlade Port Hyby och Hyby Blå. Trevligt att kunna handa närproducerade ostar gjorde på mjölk från bygden och utan onödiga tillsatser. Vilken blev då favoriten? Flest röster fick Vesterhavsosten, men alla ostarna var mycket goda och marmeladen tog slut. Och hur det gick med vinet kan ni nog själva räkna ut …

Vinbärsmarmelad på vita vinbär

 

 

 

 

Soldattorpets mejeri i Hyby:
http://www.soldattorpetsmejeri.se/