Igår var det premiär för att skörda bondbönor. Dessa har jag aldrig testat att odla förut. Jag var därför inte beredd på att det är en så stor och praktfull växt. Baljorna är rejäla, ser ut som långa gröna korvar. Inuti dessa finns bönorna som man måste förvälla och sedan skala. Det blir med andra ord inte så mycket kvar att äta. Jag fick mig ett gott skratt när jag konstaterade att de 15 stora baljorna till slut bara blev en deciliter bönor. Goda var de i alla fall! Förmodligen kan jag plocka en omgång till från den rad med bondbönor som jag sådde i en av pallkragarna. Men ska man kunna äta sig mätt på bondbönor krävs det alltså lite större odlingar. Nästa år kanske …
Bondböna är en praktfull växt
Nyskördade bondbönor
Nyspritade bondbönor
Kokta och skalade bondbönor serverade med smör och vitlök
Och så ett recept på hur jag lagade till dem:
- Sprita bönorna ur skalen.
- Koka upp en liter vatten med 2 tsk salt.
- Förväll bönorna i det kokande vattnet 2-3 minuter. Häll av vattnet. Spola bönorna snabbt i kallt vatten.
- Ta bort skalet.
- Smält 1 msk smör i en kastrull. Blanda ner en pressad vitlöksklyfta.
- Blanda ner bönorna i smöret och rör runt precis före serveringen. Smaka av med salt.
Ät och njut!
Hihi! Jag tycker ofta det är så att det man odlar bara blir som lite tilltugg, även när man skördat mycket. På två plantor med sockerärtor (som visserligen inte fått mycket kärlek i år) har jag lyckats plocka sammanlagt 4 sockerärtor… Och av alla våra 12 jordgubbsplantor fick vi kanske 20 jordgubbar. Måste se över mina odlingar till nästa år. 😉
Det lär ta ett tag innan vi är självförsörjande! 🙂
Japp. Men när det gäller jordgubbarna jobbar jag på det. Tänker ta alla revorna och stoppa ner dem i min stora rabatt, så får de agera marktäckare och tilltugg i ett. 😉