Steg 1 i januariprojektet ”Handla mindre mat” fick bli att göra en inventering av kyl, frys och skafferi för att verkligen se vad det finns att plocka fram under den närmaste månaden. Kunde konstatera som jag misstänkte att det finns rejält med mat. Färskvarorna kommer snabbt ta slut men torrvaror, kött och fisk räcker utan problem hela månaden. Tillräckligt med mjöl för att baka har jag också. Nu gäller det bara att hitta på maträtter som matchar de ingredienserna som vi har. En kom jag på direkt när jag hittade grötriset i skafferiet, det finns ju nämligen färs och vitkål också. En panna kålpudding måste det ju bara bli. Så gott! Och sedan gäller det att handla så lite som det bara går.
Min månadsversion av TV-programmet ”Här är ditt kylskåp” kan börja. Tack och lov utan TV-bevakning!
Foto: http://www.tv.nu/program/harardittkylskap
Här är mitt kylskåp (inklusive frys och skafferi förstås)
Torrvaror
1 kg lasagneplattor
500 g spaghetti
500 g penne
1 liten påse nudlar
1 kg basmatiris
1 kg råris
800 g grötris
500 g kamutvete
400 g kikärter
300 g gröna linser
300 g röda linser
9 paket krossade tomater
2 paket kokta kikärter
300 g miso
Grönsaker
1 kg vitkål
1 kg morötter
1 kg potatis
1 kg lök
1 kg tomater
Kött
2 kg vildsvinsfärs
1,2 kg rimmat stekfläsk
500 g renskav
600 g kycklingfilé
1 kg julköttbullar
400 g revbensspjäll
800 g chilikorvar
några portioner julskinka
Fisk
4 kg torskrygg
550 g laxfilé
300 g skalade räkor
Till brödbak
vetemjöl
rågmjöl, rågsikt
graham, dinkel
hel dinkel
krossad råg, 4-kross
krossade linfrön, pumpakärnor, solroskärnor
mandel, valnötter, blandade nötter
torkade aprikoser, tranbär, russin
Övrigt
3 liter buljong
kantareller
fryst frukt o bär
inlagda grönsaker
sylt
färsk frukt
hårdost, färskost, pålägg
fetaost
mjölk, youghurt, grädde, juice
smör
3 paket färsk pasta
sill, ansjovis
Spännande! Jag jobbade hårt på att tömma frysen inför julen, och vi lyckades ganska bra, men nu har vi plötsligt fyllt på med ekologisk färs, lax och fläskytterfilé. Och hemmabakat bröd, förstås, men det måste väl vara OK? Hoppas att du lyckas med ditt projekt — det måste vara fantastiskt tillfredsställande att veta att man faktiskt konsumerar det man drar hem!
Jag känner igen fenomenet, Anna. Vi hade lyckats tömma och frosta av en frys innan jul. Nu är det nästan fullt igen. Men nu har jag gett mig den på att inte samla på hög utan äta ur frysen igen. Risken är att saker blir gamla när man har så mycket att man tappar överblicken.