Har en liten stund över medan laxen tinar i mikron. Stopp nu …. Inte behöver man väl tina lax i mikron? Nej helt rätt, det är väldigt onödigt. Istället kan man vara duktig och ta fram laxen i god tid och låta den tina långsamt i kylen. Nu glömde jag det imorse, därav detta icke-miljövänliga upptiningssätt. Jag får en extra stund att blogga i alla fall …
Jag läste häromdagen en artikel i Lokaltidningen om matsvinn.
http://lund.lokaltidningen.se/baksidan-med-butiksbakat–/20120213/artikler/702089551/2259
Varje år slängs det 39 000 ton livsmedel i svenska butiker, mest frukt, grönsaker och bröd. Just bakeoff-brödet är ett kapitel för sig. Brödet går ju bara att säja den dag det bakas. Det som sedan blir över på kvällen kastas. Nybakat bröd som bara kastas bort känns verkligen inget vidare. Hoppas att affärerna tar sitt ansvar och hittar bättre lösningar.
Ett annat ställe för matsvinn är förstås i hemmen. Läste någonstans att mer än 20 procent av maten som handlas hem kastas. Detta görs säkert av olika skäl. Ibland slinker det med dåliga frukter och grönsaker, men förmodligen är största delen av maten som slängs antingen rester eller mat som blivit gammal.
Förr hade man många knep för att ta tillvara på rester. Pyttipanna är väl ett klassiskt exempel. Kött som blir över, t.ex. en god stek eller grillat kött under sommarsäsongen, blir en utmärkt bas till en god pytt. Att blanda risgrynsgröt i kålpuddingen uppstod säkert som ett sätt att ta tillvara på grötresterna. Har förresten någon av er ätit stekt gröt? Det är inte så hemskt som det kanske låter, men blir nog aldrig någon favoriträtt …
Att bäst-före-datum passeras på maten händer titt som tätt. Ett sätt att förebygga det är förstås att hålla koll och inte handla hem mer än som går åt. Man kan också försöka samplanera mat. Om man använder 1 dl creme fraiche i en maträtt kan man försöka hitta använding för resten i någon annan av veckans maträtter.
Ibland är vi nog lite väl försiktiga och tittar blint på datumet på varan. I regel är det en rejäl marginal på bäst-före-datumet och man kan lita på sin lukt och smak. Under sommarhalvåret kan problemet istället vara det omvända, att kylvaror faktiskt inte håller enligt förväntan, mjölk som åker in och ut ur kylskåpet t.ex.
Med dessa tips kan kanske naturvårdsverkets mål att minska matsvinnet med 20% fram till 2015 bli en möjlighet!