Matlagning är en av hushållets aktiviteter som går att effektivisera utan att kvaliteten blir lidande. Genom att laga inte bara en middag i taget utan göra dubbel eller tredubbel sats så får man ytterligare en middag som kan frysas in och/eller några lunchportioner att ta med sig till jobbet. Idag var vi sju som åt middag så jag lagade 12 portioner soppa och fick på så sätt några extra lunchportioner att njuta av under veckan som kommer. På så sätt sparar vi tid både när vi handlar och när vi lagar mat. Och billigare blir det ju också!
Ena dagens middagssoppa blir lunch en annan dag
Enkla goda soppan, 4 pers:
1 dl röda linser
1 l vatten
1 pkt krossad tomat
1 gul (eller röd) lök
1 buljongtärning
1 msk vinäger
olja att steka i
örter efter smak (timjan, lagerblad, rosmarin, oregano) torkade eller färska
salt, peppar
Koka vattnet i en vattenkokare. Hetta upp en rymlig kastrull till medelvärme med lite olja i. Hacka löken och stek tills den blir genomskinlig. Tillsätt linserna och rör runt. Höj värmen och tillsätt det kokta vattnet efter någon minut. Häll i krossad tomat, buljongtärning och kryddor. Koka upp och låt sedan småkoka i cirka 15 minuter. När soppan är färdig, smaka av den. I regel är smaken ganska platt utan nämnvärt djup. Tillsätt nu vinägern och rör om. Smaka igen – et voila!
Servera med surdegsbröd.
Tips: det går finfint att tillsätta pasta om man vill ha lite mer kolhydrater i soppan. Låt soppan koka upp som vanligt, och tillsätt pastan därefter. Det är också gott att ha i lite krossad vitlök och dijionsenap.
Tack Martin för bra sopptips! 🙂