Nu är det kallt ute, typ svinkallt. Då smakar det gott med soppa och det är precis vad jag lagade till ikväll. Receptet har jag fått av sonen. Det har legat ”gömt” i en kommentar till ett av inläggen här på bloggen och nu tycker jag verkligen att det är dags att lyfta fram det så att det syns. Soppan är en vegetarisk, förstås, och mycket mustig soppa. Tack vare linserna, och pasta som jag lade till, är det en matig soppa som mättar bra tillsammans med ett gott bröd. Gärna hembakat, eller varför inte inhandlat på Brödlabbet.

 Luktar ljuvligt gör den också!

 

 

 

 

 

Enkla goda soppan, 4 pers

1 dl röda linser
1 l vatten
1 pkt krossad tomat
1 gul (eller röd) lök
1 buljongtärning
1 msk vinäger
olja att steka i
örter efter smak (timjan, lagerblad, rosmarin, oregano) torkade eller färska
salt, peppar

  1. Koka vattnet i en vattenkokare.
  2. Hetta upp en rymlig kastrull till medelvärme med lite olja i. Hacka löken och stek tills den blir genomskinlig.
  3. Tillsätt linserna och rör runt. Höj värmen och tillsätt det kokta vattnet efter någon minut.
  4. Häll i krossad tomat, buljongtärning och kryddor. Koka upp och låt sedan småkoka i cirka 15 minuter.
  5. När soppan är färdig, smaka av den. I regel är smaken ganska platt utan nämnvärt djup. Tillsätt nu vinägern och rör om. Smaka igen – et voila!
  6. Servera med surdegsbröd.

Tips: det går finfint att tillsätta pasta om man vill ha lite mer kolhydrater i soppan. Låt soppan koka upp som vanligt, och tillsätt pastan därefter. Det är också gott att ha i lite krossad vitlök och dijonsenap.