Helst bådadera förstås! Men det är ju inte alltid möjligt. Ibland är de enda närproducerade varorna som finns att tillgå icke-ekologiska och de ekologiska alternativen är producerade långt ifrån min affär. Vad är bästa beslutet att fatta då? Jag vill uppmuntra både ekologisk odling och fler närproducerade alternativ. De möjligheter jag har som konsument är att tala om i affären vilken typ av produkter jag tycker att de ska ta hem och sedan köpa just dessa varor. Jag har definitivt försökt påverka som konsument genom de köp jag gör, men börjar mer och mer nu också tala om vad jag vill. De är ju inte tankeläsare i butiken … På Willys där jag handlar mest är personalen engagerad och tar gärna emot olika förslag. Det är kul!
Men åter till dilemmat ekologiskt eller närproducerat. I valet mellan en konventionell morot odlad i Skåne och en ekologisk tomat från Spanien hur skall man välja? Jag tycker att det är svårt ibland …
Slutligen ett hjärta, grönt förstås, till alla miljökämpar i stort och smått. Ha det bra på Alla hjärtans dag!
Morot från Skåne och tomat från Spanien är väl inte särskilt jämförbart? Men jag håller med om att det är svårt att välja ibland och man måste göra svåra övervägningar. Min förhoppning är att ifall konsumenterna köper mer ekologisk mat kommer affärerna ta in fler sådana varor i butikerna, vilket borde leda till fler varor som är både ekologiska och närproducerade. På Green valde jag mellan ekologiska äpplen från Italien och konventionella från Sverige. Beslutsångest. Till slut bestämde jag mig för de Italienska – vilket känns hur dumt som helst – dels för att sända ut signalen ”köp in mer ekologiska varor” och för att jag inte har någon lust att äta bekämpningsmedel.
Undrar varför de inte har ekologiska svenska äpplen…
Nej, det är riktigt att man inte kan jämföra tomater och morötter, eller äpplen och päron … 🙂
Men om jag går till mig själv så köper jag rutinmässigt tomater och gurka även mitt i den svenska vintern. Dessa varor är då garanterat importerade. Istället hade jag varit smartare om jag valde morötter som det mera är säsong för just nu. Kanske är t.o.m. den konventionella moroten bättre, inte för min kropp, men ur ett transportperspektiv.
Visst är det svåra val ibland. Men vi försöker väl göra vårt bästa, eller hur?