Tomatpuré är en väldigt praktisk produkt. Många grytor och soppor får ett lyft genom en klick av koncentrerad tomatsmak. Numera köper jag förstås ekologisk tomatpuré. Tyvärr har jag inte hittat sådan på tub, utan bara på burk. Den har dock en tendens att mögla väldigt snabbt och att kasta bort mat är ju inte ett dugg ekologiskt. Men jag fick en idé! Nu senast när jag köpte tomatpuré använde jag det som behövdes för stunden och klickade sedan ut resten i lagom portioner, ca en matsked, på ett bakplåtspapper och styckfryste dem.
Nu kan vi alltså ta fram en frusen klick tomatpuré när helst vi behöver det i matlagningen. Gött!
När de ligger i burken ser det nästan ut som rödfärgade småkakor. 😉
Ja, klickarna ser väldigt lustiga ut! Men allt för att slippa mögliga tomatpuréburkar, urk! 🙂
Vilken bra idé! jag har oxå insett att tomatpurén går att frysa, men jag portionerar ut dem i små burkar.
Jag köper sällan på tub, eftersom jag är för snål där. Hur mycket får man INTE ut liksom…
Ett annat trick är att ställa burken uppåner i kylen, skaka/slå burken först så att purén packas mot locket. Det blir då vacuum och den håller längre.
Vi kämpar på olika sätt med tomatpurén. Både för att få den att hålla och att få ut den ur förpackningen. 🙂