Att jag gillar att baka surdegsbröd är ingen hemlighet. Mest bakar jag matbröd, men ibland testar jag även att göra söta degar på surdeg. Utmaningen där är att degen inte ska bli för syrlig och att den tyngd av socker och fett ska orka jäsa ordentligt. En medelväg att gå är att baka på både surdeg och lite jäst, men jag är ju envis som synden och vill helst skippa jästen helt och hållet.
Nu har jag en riktigt pigg surdeg och därför testade jag Sébastien Boudets recept igen på kanelbullar, bara på surdeg. Detta försök blev också det klart bästa, trots att jag läste fel i receptet och ”tvingade i” 200 gram smör i degen istället för 100 gram. Jag fick dra ner på mängden smör i fyllningen istället. Trots fadäsen blev det en fin och lättkavlad deg. Och bullarna jäste mycket fint utan att släppa ifrån sig smöret i fyllningen som jag råkat ut för tidigare. Denna gång smälte jag inte en del av smöret till fyllningen utan rörde ihop den helt och hållet på rumsvarmt smör.
Igår kväll gjorde jag degen och lät den vila några timmar innan jag bakade ut den. Bullarna fick sedan jäsa över natten innan de gräddades innan frukosten idag. Nybakade bullar en söndagsmorgon är inte dumt alls!