Mörka och ruggiga novemberkvällar blir jag bara så sugen på en god och värmande soppa. Eftersom det just nu finns gott om ekologisk broccoli och blomkål i butikerna så blev valet av soppa enkelt ikväll. I trädgården finns det dessutom vinterlök, en sorts purjolök, att skörda. Kompletterat med egen vitlök och några potatisar så fick jag till en smakrik och krämig soppa utan en tillstymmelse till grädde. Varför vill jag då undvika grädde? Det handlar inte om att jag vill snåla på fett och kalorier utan en allmän tveksamhet inför att äta så mycket mjölkprodukter. Människan är det enda djur som i vuxen ålder dricker mjölk, dessutom mjölk från kor. Visst är det lite underligt. ”Komjölk är utmärkt mat, för kalvar” var det någon klok person som sa.

Ibland hamnar det lite slentrianmässigt mjölk och grädde i maten för att sätta smak eller för att få en fin konsistens. Men det går absolut att få till en riktigt god soppa utan minsta lilla gräddskvätt. Genom att ta så lite kokspad som möjligt och ha med ett par potatisar som när de mixas reder av soppan så uppnås en krämig och fin konsistens. Kvällens soppa åts med mycket god aptit!

Receptet finns på www.klimatglad.se.

Soppa på gång

Vinterlök