Av alla rätterna på julbordet har sillen alltid varit min favorit. Syltor, skinkor, korvar och köttbullar kan jag avstå ifrån utan problem, men en god sillsmörgås är det värre med. Sill kan man variera i det oändliga och det finns massor med varianter på inläggningar med olika spännande smakkombinationer. Här är jag dock lite konservativ och har alltid föredragit de klassiska varianterna på löksill.  På senare år jag blivit mycket förtjust i Brantevikssill och det blir den sorten som hamnar på vårt julbord även i år. Sillen har jag i många år lagt in själv i mitt Höganäskrus, en både vacker och praktisk förvaring.

På senare tid finns det många sillsorter som är MSC-märkta, även inläggningssill. Tyvärr har min stått ett bra tag i kylen och är utan märkning. Men sill generellt hör ju till de bättre fiskarna att äta. Nu ska min Brantevikssill bara stå och dra och safta till sig några dagar i kylen och sedan lagom till julafton ska jag avnjuta den på vörtbröd. Så gott!

Sill i kruset