Att vi bör äta mindre kött av både miljö- och hälsoskäl verkar rimligt. Jag är inte beredd att bli vegetarian, men tycker att det är helt ok att dra ner på mängden kött. Idag är den enda dagen denna vecka som vi äter rött kött, kålpudding står på menyn. Vem orkar stå och göra kålpudding en måndag? Ja inte jag i alla fall, jag gjorde den igår. 🙂  Vår svenska vitkål är ett alldeles utmärkt köp så här på vintern, närproducerat och efter säsong. Kålpudding tar en stund att göra, men i gengäld så blir det tre middagar om man gör en hel långpanna. Detta på bara ett kilo köttfärs, ekologiskt såklart!

Kålpudding på mitt sätt

Koka först en risgrynsgröt enligt receptet nedan. Det blir ungefär en liter gröt. Alternativt kan man när man ändå håller på göra en större sats gröt och ha som lite lyxig frukost. Jag vill inte vara bunden vid spisen medan gröten kokar så jag ”kokar på skärbräda”, ett smidigt sätt att låta gröten svälla utan passning.

1 1/2 dl rundkornigt ris
3 dl vatten
1/2 tsk salt
7 dl mjölk

  1. Koka upp ris, vatten och salt. Låt koka på svag värme i 10 minuter.
  2. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning.
  3. Ställ kastrullen på en skärbräda och linda in den i en stor frottéhandduk. Låt stå i minst tre timmar för att svälla. Med fördel kan man göra detta moment på morgonen.

2 1/2 kg vitkål
vatten + salt
1/2 dl flytande honung eller sirap
2 msk japansk soja
1 kg blandfärs
3 ägg
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk Herbes de Provence
3 dl mjölk
risgrynsgröten

  1. Strimla vitkålen.
  2. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Häll i kålen och låt koka i 5 minuter.
  3. Häll bort vattnet. Blanda kålen med honung och soja.
  4. Blanda köttfärsen med ägg, mjölk, risgrynsgröt och kryddor. Smeten ska vara lös.
  5. Bred ut hälften av kålen i en långpanna. Häll på färsen och täck sedan med resten av kålen.
  6. Grädda i 200 grader ungefär en timme.
  7. Servera med kokt potatis, broccoli och lingonsylt.
Smaklig spis!
Det som slog mig när jag höll på är att kålpudding skulle kunna bli ännu mera klimatsmart om man använder dinkel istället för ris. Ska testa nästa gång och se hur det blir. Nu blev jag nyfiken!