I en tid när kolhydrater ifrågasätts är det kanske lite uppkäftigt att säga ”ät potatis”. Men jag gillar inte den svart-vita inställningen till vad man bör äta. Och jag vägrar att dra alla kolhydrater över en kam. Inte är det så att potatis, pasta och bröd med automatik gör oss feta och sjuka, eller i värsta fall är livsfarligt att äta. Potatis har vi ätit i Sverige sedan 1800-talet och har länge varit en viktig del av vår basföda. Men nu gäller helt plötsligt potatis=socker=diabetesrisk.

Jag håller fullt med om resonemanget att vi bör begränsa mängden av snabba och dåliga kolhydrater, sådana vi lätt får i oss genom alla dolda sockerkällor i dagens industriella mat. Potatis innehåller förvisso mycket energi men är också mättande och får räknas som en bra kolhydrat. Att det sedan är en klimatsmart gröda, oftast närproducerad och lätt att lagra gör inte saken sämre. Gott är det också!

Potatiskärlek
Hjärtegott!