För precis 4 år sedan gjorde sonen och jag våra första stapplande försök att förstå oss på surdegens magiska värld och baka bröd utan jäst. Vem kunde då tro att vi skulle bli helt sålda, att sonen skulle bli passionerad och professionell bagare och att jag numera bakar allt bröd vi äter.
Det har varit en lång resa, ibland har det gått bra, ibland har det gått mindre bra. Jag har lärt mig massor, först genom brödkursen för Sébastien Boudet, nu är sonen min stora inspirations- och kunskapskälla. I grunden är det väldigt enkelt att baka surdegsbröd. Ingredienserna är få, bara mjöl, vatten och salt, men det är ändå massor av faktorer som påverkar hur brödet blir. Det är helt omöjligt att inte bli fascinerad och jag kan inte tänka mig ett liv utan bak!
Första brödbaken december 2011
Ljust surdegsbröd, mitt vardagsbröd 2015
100% fullkorn, virvelmjöl från Warbro kvarn
Bakar på jäst för en gångs skull, ja poolish alltså, dvs pyttelite jäst
Brödstilleben, vörtbröd, julkavring och ljust surdegsbröd
Julens alla bröd, julkavring, ljust surdegsbröd, frukt- och nötbröd, vörtbröd
Även söta bröd kan bakas med surdeg, gjorde ett eget recept i år!