För två år sedan upptäckte vi att bigarråskörden var förstörd. I stort sett alla bär var invaderade av körsbärsflugor, ja larverna alltså. Flugorna flyger upp i trädet och lägger ägg i karten. Dessa kläcks till larver som förstör bären. Den enda effektiva boten verkar vara att täcka marken under trädet. När bären trillar ner på marken gräver nämligen larverna ner sig i marken, övervintrar och blir nya flugor som lägger ägg i karten kommande säsong.

Vi täckte marken med en presenning för två år sedan och har sedan avvaktat resultatet. Förra året var det fortfarande en hel del larver i bären. Då slukar man inte bigarråerna utan biter försiktigt sönder varje bär och tittar noga på det innan man stoppar det i munnen. I år kunde vi dock till vår glädje konstatera att bären var fria från larver och presenningen plockades bort. Hela området runt trädet och vår lilla damm med guldfiskar kunde därmed piffas upp.

Det blev en kort period av bigarrå-frosseri. Jag fullkomligt älskar dem! Några påsar hamnade i frysen också. Det är gott och nyttigt ”godis” att plocka fram och mumsa på under vintern.

Bigarråträd
Vårt bigarråträd under två år

 

Damm
Lite snyggare runt trädet nu och dammen börjar bli klar