Nästan två veckor utan brödbak, en tom frys och två påsar nyinköpt mjöl skapade en ännu större lust än vanligt att baka denna helgen. På Brödlabbet hade jag handlat den vanliga påsen med Grupe Meyer vetemjöl och dessutom några kilo fullkornsdinkel från Helenelust malt på plats i bageriet. Färskare än så går ju inte att få. Och just dinkel har jag de senaste åren blivit mycket förtjust i.

Eftersom det var min tur att ordna måndagsfrukost på jobbet så var det läge att baka ordentligt. Dessutom hade jag lovat bort fyra bröd, ett av dem i utbyte mot kassen med fina Aromaäpplen jag fick förra veckan. Summa summarum så blev det inte ett utan tre brödbak under helgen. Två omgångar ljust surdegsbröd med fullkornsdinkel, en omgång som kalljäste i kylen lördag till söndag och en omgång som bakades på söndagen och jäste i rumstemperatur. Eftersom det var länge sedan jag bakade formbröd fick det bli en omgång rågbröd också med skållad havre och torkade tranbär och aprikoser.

Totalt blev detta en sats på 11 bröd, rekord i egna bakstugan! Mycket nöjd med mjölsorterna och resultatet av baket. Och det bästa av allt är att sju bröd ”försvann” redan idag och de resterande fyra räcker inte allt för länge. Jag får alltså tillfälle att baka snart igen!

Bakstuga

Recept:
http://klimatglad.se/basbrod/
http://klimatglad.se/trekornsbrod/