Jag har länge varit sugen på att testa Bokashi, ett sätt att kompostera köksavfall inomhus och snabbt skapa ”jord” att ha ut i landen. Under vintern funkar inte varmkomposten så bra. Det är svårt att hålla rätt temperatur och fuktighet. Det blir lätt att matavfallet möglar. Sagt och gjort, jag beställde hem ett set med två hinkar med avrinningsventil och en påse med bokashiströ.
För tre veckor sedan satte jag första satsen. Bokashi ska inte lukta, så jag bestämde mig för att gå all-in och lät första satsen bestå av räkskal. Luktar inte det så luktar ingenting, tänkte jag. Och det funkar! Det vill säga så länge locket är på luktar det inte. Men jag tar ut hinken på trappen när jag fyller på den eller tappar ut lakvatten. Annars kan det uppstå en lätt doft i köket, och inte av parfym …
Bokashin är lättskött. Jag fyller på med matrester och lite strö en gång om dagen. Lakvatten tappar jag av två gånger i veckan ungefär. Jag testade först att hälla det direkt i vattenkannan men det blir alldeles för koncentrerat. Tror att jag dödade min basilika tyvärr …
Första hinken fylldes på två veckor och nu får den stå och gotta till sig medan hink nummer två fylls på. När den också är fylld ska jag tömma den första hinken utomhus i en hink eller låda och blanda med lite ”gammal” jord så att den processar klart och blir jord att ha ut i landen. Sen ser jag fram emot att boosta grönsakerna ordentligt i år!
Lakvatten att droppa i vattenkannan
Vattna med lagom mängd lakvattet i vattnet