Jag håller just nu på och planerar de vegetariska inslagen på årets julbord. Två femtedelar av familjen kommer inte alls att äta av kötträtterna på julbordet och jag kommer bara att äta lite. Vi behöver alltså lite trevliga vegetariska rätter som kan kompletteras med några sillrätter. Ingen av oss är något fan av quorn och andra ”låtsaskött”-produkter. Inte heller kan jag riktigt förmå mig att griljera en kålrot och kalla det för vegetarisk julskinka. Jag äter gärna vegetariskt men mina försök att imitera en traditionell kötträtt med vegetariska råvaror har inte fallit väl ut hittills.
Det återstår att leta runt och se vad det finns för roliga vegetariska recept. Grönkålen som fortfarande står ute i trädgårdslandet kommer förstås att bli ett inslag på julbordet. Men det behövs lite mer trevligt att erbjuda, en god sallad och en lite matig vegetarisk rätt. Någon som har bra tips?
Vi brukar göra en rödkålssallad på strimlad, färsk rödkål, russin och apelsin. Fräscht och gott att bryta av det stabbiga julbordet med. Svägerskan och jag brukar turas om att fixa något vegetariskt alterntiv, och vi har haft allt från grönkålsgratäng till ”tortilla de patata” och smörstekt brysselkål på julbordet. Kommer du på något bra kan du ju tipsa mig också! 🙂
Ett hett tips (som är 15 år gammalt här, men som jag minns att vi alla gillade) är att man kokar/förväller broccoli och lägger i en gratängform. Sen gör man en puré på potatis och morötter (lika delar) med mycket smör i, och klickar ut runt broccolin. Toppa brocolin med en god ostsås, och gratinera i ugnen tills såsen fått färg.
Tack Anna för bra tips! Låter jättegott!
Jag ska absolut lägga upp de recept jag hittar. 🙂
Hittade en varm brysselkålssallad idag också, som jag tyckte verkade god. Inga exakta mått, men jag tror du fixar det med höften ändå:
Brysselkål
Schalottenlök
Rödlök
Rapsolja
Solroskärnor
Valnötter
Granatäpplekärnor
Saltåpeppar
Värm ugnen till 175 grader.
Skala och halvera några schalottenlökar. Skala och klyfta rödlök.
Lägg lökarna i en oljad ugnsfast form, rör om så att lökarna blir oljade.
Salta, peppra och ställ in i ugnen. Under tiden som lökarna är i ugnen,
rensar du brysselkålen från de ibland fula yttersta bladen och skär bort
den lilla stjälkstumpen. Du kokar dem sedan precis genomkokta
(eller ännu hellre – ångkokar dem). När lökarna är genommjuka och
vackert gyllene tar du ut dem ur ugnen. Häll av kokvattnet från brysselkålen
och blanda den med lökarna i en vacker skål. Rosta solroskärnor tillsammans
med bitar av valnöt i torr panna och strö dem över anrättningen. Toppa med granatäpplekärnor.
Ställ skålen mitt på bordet
Mmm, det låter jättegott! Och så vackert det måste bli också.
Ja, det var väl huvudsakligen det jag föll för. Den gröna kålen med de klarröda granatäpplekärnorna. 😀
Man äter ju med ögat också!
Lovade även jag att tipsa! Gör små portionsostpajer utan pajdet. Kanske man kan kalla dem timbaler? Blanda riven ost, grädde, ägg + kryddor. Blanda gärna ner lite soltorkade tomater i små bitar. Kanske du även har lite torkade trattisar som kan få följa med? Jag tänker göra mina i små söta formar som ser ut som sockerkakor, men det går ju även bra att grädda i muffinsformar. Lätt och smidigt – och en härlig motvikt till allt köttigt som serveras! GOD JUL, Karin!
Tack för tipset Torun! Önskar även dig en riktigt god jul!