Ju mer man bakar desto fler bra idéer kommer man på. Jag fick ett jättebra tips när jag var på Sébastien Boudets brödkurs för några veckor sedan. Istället för att skära degbitarna till baguetter och frallor med en vass degskrapa är det bättre att använda ett träföremål med rundade kanter, ett kvastskaft t.ex fungerar. Nu har jag inget kvastskaft i köket så jag testade med en kinesisk ätpinne. Lite väl smal kanske, men det funkar. Poängen är att degen ”läker ihop” mycket bättre i snittet och man tappar inte ut de fina luftbubblorna. Fina frallor blev det sist!
Jag kom på en smart lösning för att få plats med två brödkorgar i plastlådan när det är dags för långjäsningen i kylen. Poängen med plastlådan är att den fungerar som en termos och fördröjer den kalla luften att nå brödet. På så sätt kan jäsningen pågå ytterligare en stund fast degen står i kylen. Min plastlåda är för liten för att rymma två jäskorgar bredvid varandra, men jag kom på idén att palla upp ena korgen på två kaffekoppar så att den kommer upp lite högre. Då får båda jäskorgarna precis plats. Man får inte vara dum …