Superinspirerad av fredagens besök på Brödlabbet var jag ju bara tvungen att baka något i helgen. I lördags testade jag därför ett nytt recept ur Martin Johanssons bok nämligen Durumbrödet. För första gången rörde jag ihop en deg för hand. Annars brukar jag ju vara lat och blanda i assistenten. Men en deg till två bröd funkar faktiskt helt ok att blanda för hand. Det gäller dock att bara ha en hand nere i degen och hålla den andra handen ren. Kan bli VÄLDIGT kladdigt annars …
För en gångs skull följde jag receptet ordentligt sånär som när det gäller jäsningen. Det funkade inte den här gången att långjäsa i kylen över natten så jag jäste de utbakade bröden i rumstemperatur. Det blev två stora fina bröd med fin skorpa och god smak. Dock är jag inte nöjd med utseendet. Jag får inte bröden att spricka upp ordentligt. Kanske är jag för försiktig när jag snittar dem. Eller så är min utbakningsteknik inte den bästa. Lite trist att jag inte får till det. 🙁
Durumbröd, gott men fult
Jag hade det där problemet i evigheter. Bröden vill liksom inte spricka och det blir bara ett litet streck rakt över.
Det verkar finnas två anledningar att brödet inte spricker: ytan på brödet är inte tillräckligt spänd, och det är inte tillräckligt mycket fukt i ugnen. Det där med ytspänning skapar man ju när man formar brödet. Därför är det bra att ha ganska lite mjöl på bakbordet för att öka friktionen mot det. Att mjöla händerna brukar räcka för mig. När det kommer till att mätta ugnsluften med fukt är det tydligen den viktigaste aspekten av hela gräddningen. En vanlig hemmaugn är designad för att ventilera fukt vilket gör det svårt för hemmabagaren att få fint öppna och spruckna bröd. Jag har testat en hel del olika metoder med allt från kokande vatten till isbitar och jag har till och med täppt igen ventilationshålet med aluminiumfolie. I en bok tipsar dem om att lägga dyngsura handdukar i en långpanna och ställa in den i ugnen 20 minuter innan man ska baka, men det tycker jag verkar läskigt.
Så till lösningen! Baka av brödet i en gjutjärnsgryta. 20 minuter på 250 grader med locket på och 15-25 minuter med locket av på 225 grader kör jag på här, och det funkar riktigt, riktigt bra.
Tack Martin för alla bra tips! Jag jobbar vidare på att få brödet att spricka.