Efter en lång period med riklig tillgång på närodlade, ofta t.o.m. egenodlade, salladsgrönsaker är det nu snarare säsong för kål och rotfrukter. Igår fick jag tag på ovanligt många ekologiska sorter; t.o.m. vitkål, blomkål och broccoli som inte är lika lätt att få tag på. Ekologiska morötter, palsternacka, lök och potatis känns mera självklart att alltid hitta i butiken. Just ekologisk vitkål gillar jag skarpt av det enkla skälet att den förutom att den är bättre för miljö och hälsa ofta också är mindre till storleken. Varför vet jag inte. Kan det vara så att den konventionellt odlade vitkålen är hårdare gödslad? Mindre huvuden är i alla fall lättare att hantera och skära, så mig passar det utmärkt.

Lite olika varianter av vitkålssallader är att vänta nu i veckan samt thai-wok och gratäng baserad på broccoli och blomkål. Olika sorters kål som är späckade med antioxidanter är ett både nyttigare och mera klimatsmart alternativ till importerade och växthusodlade salladsgrönsaker. Så kolla in kålen i butiken!

Kåltider