På menyn idag stod det kantarellsoppa. Ska vi leta fram ett recept, undrade maken. Nej, tyckte jag. Vi kan väl sno ihop en soppa utan recept. Med fina råvaror som trattkantareller, lök, bacon, grädde och en skvätt vitt vin så klarar vi nog oss utan recept. Och det gjorde vi också. Vi skapade ett ”medan vi lagar”- recept. Gott blev det och så här gick det till:
Kantarellsoppa
250 gram förvällda och frysta trattkantareller
1 rödlök
1/2 pkt bacon
1 dl vitt vin
1 liter vatten
1 msk mjöl
2 tsk rörsocker
3 dl vispgrädde
salt, peppar
persilja
- Fräs svampen i en stekpanna tills allt vatten kokat bor. Tillsätt sedan 2 msk smör och låt det fräsa ytterligare någon minut.
- Finstrimla baconet och finhacka löken. Fräs tills löken är mjuk och baconet fått fin färg.
- Lägg undan några matskedar av bacon, svamp och lök för att ha som garnering. Lägg resten i en kastrull. Pudra över mjöl och häll på vattnet. Tillsätt vinet och sockret. Låt koka ca 10 minuter.
- Mixa soppan så att den blir slät. Tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mera vin.
- Häll upp soppan och garnera med toppingen och lite persilja.
Ät och njut!
Kantarellsoppa med topping
…och tänk, nästan lika gott blir det om man ersätter trattisarna med champinjoner! Gjorde en liknande soppa igår kväll men med just champisar. Grymt gott! ALDRIG mer påssoppa för min del!
Tack Torun för en bra kommentar! Det här grundreceptet funkar absolut med många olika sorters svamp. Man kan också med fördel använda torkad svamp. Då kan man enkelt smula ner den torkade svampen i buljongen.
Och påssoppa kan vi absolut strunta i! 🙂