Ett steg mot en mera hållbar kosthållning är att dra ner på kött- och mjölkprodukter. För att minska på mängden mjölkprodukter ska jag testa lite olika alternativ. Jag har de senaste åren gjort en del mandelmjölk som jag använt framför allt i chiapuddingar. Nu har turen kommit till att på allvar testa att göra egen kokosmjölk. Eftersom maken mycket passande precis införskaffat en ny mixer så finns verkligen förutsättningarna att lyckas. Jag har testat en gång att mixa i matberedare men det blev inte så lyckat. Dessutom var det en lite halvgammal och uttorkad nöt. Denna gången fick jag tag på en betydligt färskare nöt som det skvalpade ordentligt om.

I den här videon på YouTube visas hur man går tillväga. Det gäller att ta fram både diverse köksredskap och hämta hammaren i verktygslådan. Att dela nöten var det minsta problemet men det var lite pilligt att få ut köttet. Men det gick till slut. Köttet mixade jag först med 2 dl vatten. Sen tillsatte jag ytterligare 4 dl och mixade ett par minuter innan jag silade genom silduk. Resultatet blev 6 dl kokosmjölk och ett par dl kokosmjöl som torkades i ugnen och nu ligger och eftertorkar för att imorgon hällas upp i en burk. Tänker mig att kokosmjölet hamnar i någon smarrig kaka framöver. Och kokosmjölken kommer användas de närmaste dagarna i chiapuddingar.

Frågan är om det är värt mödan att göra egen kokosmjölk. Det är ju lite meckigt, men något billigare blir det än att köpa mjölk på burk. Positivt är ju också att den blir alldeles färsk. Får väl se hur jag gör framöver …

Kokosnöt
Fram med hammaren

 

Karva
Mycket karvande för att få loss köttet

 

Alla redskap
Lite kokosvatten och en skål med kokoskött var resultatet efter att under minst en halvtimme ha bearbetat nöten med hammare, kökskniv, skalkniv, matkniv och sked

 

Mixer
En bra mixer är förutsättningen

 

Pulpa
Silade av riktigt fin pulpa som torkas i ugnen på 50 grader under 5 timmar för att bli kokosmjöl

 

Kokosmjöl(k)
Resultatet att dagens arbete blev en flaska kokosmjölk och en plåt med kokosmjöl