Efter matlagningen igår blev det ett antal äggvitor över. En situation som nog känns igen och som man kanske helt enkelt löser genom att hälla ut äggvitorna i slasken. Men det finns bättre sätt! Den klassiska restanvändningen för äggvitor är att baka maränger. Nu är jag inte ett dugg bra på att baka maränger och inte heller särskilt förtjust i dem. För söta i min smak. Vad kan man göra istället då? Slänga ner dem i en bröddeg funkar också, men det var inga bak på gång idag.
Alternativet blev att göra en omelett till frukost. Både maken och jag arbetade hemma idag och utan stress på morgonen fanns det utrymme att göra en lite lyxigare frukost. Gott och mysigt! Det funkar att göra omelett bara på äggvita men det är godare tycker jag att lägga till något extra ägg för att få lite smak från äggula också.
Fredagslyx: Omelett på äggvitor, lite bacon och sill på hembakat rågsurdegsbröd
Äggviteomelett
5 äggvitor
1 ägg
en skvätt mjölk
salt och peppar
Men det är väldigt, väldigt gott med t.ex. en pavlova till söndagsfikan. Man behöver inte vräka i socker i marängen, och sen kan man välja om man vill ha marängen frasig eller mjuk. Mums!
Jag får kalla på dig Anna nästa gång jag har äggvitor över. Mina maränger blir aldrig bra, så jag behöver experthjälp! 🙂
Jag kan visa dig hur jag gör Pavlova, så kan vi fika tillsammans sen. 😉
Vilket frestande erbjudande! Det tackar jag förstås ja till! 🙂