I åratal har jag slentrianmässigt kastas broccolistammen när jag rensar och sköljer min favoritkål. Väldigt onödigt har det visat sig. Det går ju alldeles utmärkt att äta stammen. Det är bara att skala den och eventuellt skära bort den understa biten som kan vara lite träig. Sedan kan stammen skäras i bitar och kokas tillsammans med småbuketterna. Jag brukar slänga ner broccolin i kokande vatten och låta den koka två minuter. Då är den fortfarande lite krispig. Sönderkokt broccoli är ju definitivt ingen höjdare.

Den här tiden på året när det inte är säsong för salladsgrönsaker längre blir det mycket rotfrukter och olika sorters kål. Rotfrukter är tacksamt att handla hem för de håller rätt länge. Broccoli och blomkål är värre. Det funkar inte att köpa hem för hela veckan och förvara i kylen. Ett alternativ är att handla lite då och då under veckan. Kruxet är att det inte alltid finns ekologisk kålsorter att köpa. Senast jag handlade köpte jag därför på mig en rejäl laddning av både blomkål och broccoli, sköljde, delade i buketter och stoppade i frysen. Så nu finns hela veckans kålförbrukning i frysen i portionsförpackningar redo att använda.

Familjens broccolientusiaster är nöjda!

Broccoli