I åratal har jag slentrianmässigt kastas broccolistammen när jag rensar och sköljer min favoritkål. Väldigt onödigt har det visat sig. Det går ju alldeles utmärkt att äta stammen. Det är bara att skala den och eventuellt skära bort den understa biten som kan vara lite träig. Sedan kan stammen skäras i bitar och kokas tillsammans med småbuketterna. Jag brukar slänga ner broccolin i kokande vatten och låta den koka två minuter. Då är den fortfarande lite krispig. Sönderkokt broccoli är ju definitivt ingen höjdare.
Den här tiden på året när det inte är säsong för salladsgrönsaker längre blir det mycket rotfrukter och olika sorters kål. Rotfrukter är tacksamt att handla hem för de håller rätt länge. Broccoli och blomkål är värre. Det funkar inte att köpa hem för hela veckan och förvara i kylen. Ett alternativ är att handla lite då och då under veckan. Kruxet är att det inte alltid finns ekologisk kålsorter att köpa. Senast jag handlade köpte jag därför på mig en rejäl laddning av både blomkål och broccoli, sköljde, delade i buketter och stoppade i frysen. Så nu finns hela veckans kålförbrukning i frysen i portionsförpackningar redo att använda.
Familjens broccolientusiaster är nöjda!
Pssst. Experterna säger att det är bättre att köpa djupfryst broccoli (finns ekologisk på både Ica och Coop), eftersom just broccoli förlorar mer av sina nyttigheter när den ligger i lådor, färsk, än när den fryses in direkt efter skörd och sen tinas. Så behöver du inte göra jobbet själv. 😉
Och förresten, broccolistam är väldigt god rå också, som tilltugg när man lagar maten eller bara råkost på tallriken. Skiva tunna skivor och ät som chips. 🙂
Intressant att den frysta broccolin kan vara nyttigare än färsk. Jag köper en del fryst ekologisk broccoli eftersom det har varit svårt att få tag på färsk. Men jag tycker att den frysta lätt blir lite soggig, föredrar den färska.
Rå broccoli är inte heller dumt. Jag brukar göra en sallad
http://klimatglad.se/broccolisallad/