Man kan diskutera hur klimatsmart det är att långtidsförvara mat i frysen. Men vi använder våra frysar en hel del för att förvara t.ex. kött och fisk som vi köper större mängder av vid enstaka tillfällen. Matportioner fryser vi också in flitigt för att kunna ta fram stressiga vardagskvällar eller ha som lunchmat. Även frukt och bär från trädgården hamnar i frysen för att kunna avnjutas under den långa vintern. Inför kommande säsong kommer jag dock fundera igenom vilka andra metoder vi eventuellt kan använda. Torkning kanske …
Men nu måste vi först och främst använda det vi har i frysen. Ett sätt att få tillbaka lite av den energi som gått åt när maten fryses in är att tina den långsamt. Inte framme på diskbänken alltså utan i kylen. Maten blir ofta godare på det sättet också. Det enda är att man måste ha lite mera framförhållning och komma ihåg att ta fram maten redan kvällen innan. Ikväll kom jag ihåg att ta ut morgondagens ärtsoppa och nu står den i kylen och väntar på oss!