… eller inget kött alls? Faktum är att köttkonsumtionen har ökat mycket, hela 40% på 20 år. Idag stoppar vi svenskar i oss 85 kg kött per person och år, förvisso fortfarande långt efter USA där motsvarande siffra är 125 kg. Men detta är betydligt mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar och konsekvenserna för miljön är också betydande. Varje kötträtt som byts ut mot en vegetarisk rätt, mer än halverar måltidens klimatpåverkan. Genom att äta mer vegetarisk mat kan vi alltså bidra till en bättre miljö.
Vad finns det då för alternativ till kött?
Det finns en hel del produkter som är framtagna för att efterlikna kött. Sojaprodukter, t.ex. i form av biffar och korvar, har funnits sedan länge. Quorn, en svampproteinprodukt, är ett modernare fenomen. Eftersom vi i perioder haft vegetarianer i bekantskapskretsen har vi haft tillfälle att testa det mesta. Quorn tycker jag är helt ok, särskilt de hela bitarna. Dock var jag inte särskilt nöjd med mitt försök att göra gulaschsoppa på quorn. Det blev ingen riktig hit …
Man kan förstås också äta proteinrika livsmedel som t.ex. baljväxter precis som de är. Bönor och ärter äter vi en hel del. Chili con carne har alltid varit uppskattat av familjen och även den vegetariska varianten jag gjorde på zucchini, paprika och mycket kidneybönor fick godkänt. Bruna bönor som jag älskar har jag dock inte lyckats sälja in trots ihärdiga försök.
Nu pågår det också intensiv forskning kring att framställa syntetiskt kött. Personligen blir jag inte särskilt sugen på detta. Jag fortsätter nog istället med att begränsa antalet köttdagar i veckan till 2-3. Och försöka äta mera vilt!
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16972761
Jag har testat lite olika sådana här ”fejkköttprodukter” och har tyckt att de varit helt okej. Qourn har i alla fall varit en bra övergångsprodukt från en allätarkost till en vegetarisk, men… att äta vegetariskt behöver ju inte innebära att man försöker kopiera hela ”kött, sås och potatiskonceptet”. Personligen tycker jag att mat blir godare ju mindre processerade produkter den består av, så jag har slutat köpa quorn och sojaprodukter. Vidare innebär ju vegetarisk kost att man måste hitta helt nya sätt att laga mat på, och det är jättespännande! Nedan kommer ett recept på lasagne som vi här hemma blivit helt sålda på. 🙂
Recept på jättegod vegetarisk lasagne med spenat och fetaost, 4 pers.
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater, 400g
1 burk kidneybönor, 400g
1 vegetarisk buljongtärning
oregano
salt och peppar
olivolja
Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
muskot
salt och peppar
Lasagne:
lasagneplattor
300g bladspenat
2 hackade vitlöksklyftor
200g fetaost
färskriven parmesanost till garnering
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en stor kastrull på medelhög värme i ca 5 min, eller tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och oregano. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 15 min, tillsätt sedan bönorna.
Börja göra bechamelsås. Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet lite i taget. Tillsätt därefter mjölken under kontinuerlig omröring och smaka av med salt, peppar och muskot. Om man vill kan man blanda i lite riven ost.
Ta fram en medelstor ugnsfast form och täck bottnen med lasagneplattor. Häll över en tredjedel av tomatsåsen, lite bechamelsås och lägg sedan på ett lager plattor till. Upprepa proceduren. När du kommit till tredje lagret lasagneplattor, häll över den sista tomatsåsen. Sprid ut spenaten i ett jämnt lager och smula fetaosten över. Lägg på ett sista lager lasagneplattor och häll den sista bechamelsåsen över dem. Riv parmesanost ovanpå och sätt in i mitten av ugnen ca 40 min.
Låt lasagnen svalna ca 20 minuter när du tagit ut den ur ugnen. Servera med färskriven parmesan.
Hoppsan! Jag glömde skriva att man ska hetta upp en stekpanna och snabbt steka spenaten och vitlöken i olivolja innan man lägger den i lasagnen.
Tack Martin för receptet! Det låter verkligen mycket gott. Måste absolut prova! 🙂