Eftersom jag är rätt traditionell, läs tråkig, så blir det oftast de vanliga rätterna på julbordet. Men eftersom familjemedlemmarna numera har lite olika preferenser vad gäller kött och fisk så behöver jag komma på fler vegetariska rätter. Själv äter jag mycket hellre fisk än kött. Det ideala julbordet skulle alltså bestå av en bas av grönsaker och vegetariska rätter, lite fisk och ännu mindre kött. Utmaningen är att mycket av julmaten just består av kötträtter. Det är skinka ock köttbullar, revbensspjäll, syltor och charkuterier. Och en liten skål rödkål för syns skull. Hm, lite att fundera på …

Ett första utkast till en balanserad julmeny skulle kunna se ut ungefär så här:

Stuvad grönkål
Rödkålssallad med äpple och fikon
Brysselkål
Waldorfsallad
Vegatarisk Janssons frestelse

Brantevikssill
Janssons frestelse
Rökt lax

Julskinka
Köttbullar
Prinskorv

Hur klimatsmart blir då maten? Grönsakerna och rotfrukterna är inga problem. Det är säsong för dessa och det går att hitta ekologiska och närproducerade alternativ. Sill är en av de bästa fiskarna att äta och ekologisk lax finns att köpa på Konsum. Återstår att köpa bästa möjliga färs att göra köttbullar på, viltfärs kanske och  eventuellt hinner jag med en vända till Ängavallen för att köpa en fin skinka och lite prinskorv.

Så förutsättningarna för en god och klimatsmart jul känns ganska goda!