En jul utan lussekatter skulle kännas konstig för mig. Barndomens jular är så intimt förknippade med lukten och smaken av saffran. Min mamma bakade förvisso inte lussekatter utan bakade ut flätade längder, fullspäckade med russin, som skars i skivor. Eftersom mina barn aldrig var så förtjusta i russin blev kompromissen att göra lussekatter där de två russinen är lätta att lokalisera och gräva ut. Och nu är det vår tradition. Nytt sedan ett par år tillbaka är att baka lussekatterna på surdeg. Det kräver lite mera tid, bulkjäsningen av en tung deg full med socker och smör tar upp emot 8 timmar med surdeg och efter utbakningen på plåten väntar ytterligare ett par timmars jäsning. Men det går ju att göra degen på morgonen, åka och jobba och sedan baka ut och grädda på kvällen.
Såklart bakar jag med ekologiska ingredienser, utom saffran som jag faktiskt inte visste att det fanns förrän jag redan köpt vanlig. Nästa år får det bli att köpa ekosaffran. Men trots missen med saffran hävdar att mina bullar är eko, sånär som på 2 gram saffran per sats. 99,9% i alla fall! 🙂
Mina surdegslussekatter: http://klimatglad.se/surdegslussekatter/