Med intresse följer jag debatten kring komjölk och olika ersättningsprodukter. Branschorganisationen Svensk Mjölk surnade till på hur Oatly beskriver komjölk i sin marknadsföring och skickade en stämningsansökan till Marknadsdomstolen. Jag har länge saknat saklighet i debatten kring mjölkens vara eller icke vara. När jag för drygt 10 år sedan började fundera kring mängden mjölkprodukter vi äter i västvärlden så insåg jag snabbt hur mycket propoganda vi utsätts för. Vi har vuxit upp i tron att mjölk är jättenyttigt och till och med nästan nödvändigt för oss. ”Mjölk ger starka ben.” Det känner vi väl alla igen. Trots all mjölk vi sätter i oss så är det just i västvärlden som benskörhet är ett problem. ”Jo, man kan klara sig utan mjölk om man inte tål det. Men det är svårt.” Det argumentet stötte jag på gång på gång. Ja, hur ska man klara sig utan mjölk? Min inställning är densamma. Jag anser att mjölk är bra mat för kalvar och inte gjort för människor. Men jag lever inte som jag lär. Jag dricker aldrig mjölk, men använder gärna både smör och ost. Och en skvätt grädde då och då. Tyvärr tenderar andelen mjölkprodukter att bli högre nu när jag äter huvudsakligen vegetarisk kost. Men jag märker tydligt att det inte är särskilt bra för mig.
Vi har ju även ett arv i form av våra maträtter som innehåller en hel del mjölkprodukter. Det är därför inte konstigt att mjölkersättningsprodukterna har kommit fram. Om man som mjölkallergiker vill äta pannkakor, gröt med mjölk och lasagne så kommer dessa produkter till användning. Själv är jag i grunden skeptisk till alla låtsasprodukter. Varför äta fejkkött i form av sojabiffar och quorn. Och behöver man egentligen sojamjölk och havregrädde. Det är ju onekligen väldigt konstlade produkter. Men jag ser det inte i svart eller vitt. Jag gör gärna egen mandelmjölk och kokosmjölk för att använda i matlagningen. Mina funderingar går mycket just nu mot att äta mer vegansk mat och helt enkelt hitta andra sätt att laga mat, d.v.s. utan både äkta mjölkprodukter och låtsasprodukterna.
Tomt i mjölkdisken, iallafall i den delen jag fokuserar på
Några länkar
http://www.sydsvenskan.se/
http://www.sydsvenskan.se/
http://www.sydsvenskan.se/
http://www.sydsvenskan.se/
Det är väl nästan vederlagt att benskörheten i Norden beror på mörkret och D-vitaminbrist. Ortopeder har länge föreläst om att kalciumet i mjölken inte tas upp i kroppen i den mängd man tidigare trott (om alls), och tanken börjar väl slå igenom nu. Här dricker vi nästan bara vatten till maten (även barnen), men vi äter en hel del ost och smör. Om man har mjölk som ständig måltidsdryck tror jag det lätt blir en överkonsumtion, men håller man sig till andra mejeriprodukter tror jag att inte det är någon fara. Själv får jag magknip av mjölk, och ibland yoghurt, men märker inget av t.ex. ost och smör. Ost och smör innehåller iofs minimalt med laktos, så det kanske är därför.
Det tar uppenbarligen tid att få dessa nya tankar att få fäste. Intressant är att konsumtionen av ren mjölk sjunker stadigt, men jag tror att om man räknar in alla mjölkprodukter så ser det annorlunda ut. Jag får också problem med magen när jag äter mjölkprodukter så jag vill verkligen dra ner på konsumtionen. Men som sagt mjölkersättningsprodukterna lockar inte …