Ju mer jag fördjupar mig i vad livsmedel och olika halvfabrikat innehåller, och hur de hanteras, desto mer benägen blir jag att göra så mycket jag kan från grunden av råvaror som jag har så stor kontroll över som möjligt. Mat har alltid varit ett stort intresse för mig, båda att äta och att laga, så det är inte något revolutionerande ställningstagande. Sen har ambitionsnivån och tiden jag haft till förfogande helt klart varierat under åren. Med numera vuxna barn har jag mera tid än på väldigt länge. Och då är det kul att få nörda in på olika saker, som surdegsbak och annat spännande.
Jag testar lite nya saker då och då. När jag behövde köpa championjoncreme slog det mig att det kan ju inte vara särskilt svårt att göra själv. Och det var det inte heller. Allt som behövdes var två lådor ekologiska chmapinjoner, en klick smör och lite vatten. Med förhållandevis gott om chili i trädgården och dessutom egen vitlök kändes det spännade att testa att göra en egen syrad chilipasta. Den har stått några veckor nu och snart är det dags att provsmaka.
Är det då nördigt eller symptom på någon lätt paranoia att vilja göra allt från grunden. Eller är det mest lite odrägligt präktigt? Ja, det får kanske andra avgöra. Men kul har jag för det mesta och gott brukar det bli!
Champinjoncreme, inte vackert men gott
Syrad chili, snart dags att provsmaka