När barnen var små plockade jag nypon en höst och kokade egen soppa. Detta har sedan fallit i glömska, men de senaste åren har jag varit lite sugen på att ta tag i det igen. Nypon är ju så gott och dessutom nyttigt. Läste någonstans att en kaffekopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 40 apelsiner. Bra för ledbesvär är det tydligen också. För en månad sedan när jag promenerade vid havet och hittade fantastiska stora och fina nypon, men typiskt nog inte hade något att plocka i, bestämde jag mig för att verkligen göra ett försök i år.
Men veckorna gick och först nu i helgen blev det tid att åka ut och leta nypon. Tyvärr visade det sig vara lite för sent. Jag skulle ha slagit till för en månad sedan. Men två liter nypon fick vi i alla fall ihop. En liten mängd kärnade jag ur och har lagt i torken. Tänkte att det kan vara gott att göra te på. Resten bara sköljde jag och kokade nyponsoppa på. Söndagsmiddagen idag avslutades med klassikern nyponsoppa med grädde och mandelbiskvier. Här fuskade jag faktiskt och köpte färdiga, kände mig nördig så det räckte idag! 🙂
Recept: Hemlagad nyponsoppa