Laxen som jag berättade om förut idag blev en mycket god middag, trots den inledande behandlingen. Jag testade ett nytt recept med ingefära och lime som fanns på gräddpaketet. På grädden stod det förresten bäst före 12 februari, d.v.s. för tre dagar sedan. Den både luktade och smakade helt ok, så den hamnade i maten och inte i soporna! Här kommer receptet:
4 port
500 gram lax (4 portionsbitar)
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk råsocker
1 msk pressad lime
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en form och salta den. Blanda ihop resten av ingredienserna och häll över fisken. In i ugnen ca 15 minuter. Servera förslagsvis med grönsaker och ris.
Smaklig måltid!
Appropå rester, vad kan man göra med den halva lime och skvätt vispgrädde som förmodligen blir över. Här är några förslag:
- Gör en smoothie med yoghurt, banan och valfri annan frukt. ”Spetsa” med lime.
- Guacamole med pressad lime blir godare än med citron, tycker jag!
- Häll frysta blåbär i en skål. Toppa med ovispad grädde, rör runt tills det blandat sig. En nyttigare efterrätt än glass, full med antioxidanter.