Äntligen så fick jag igång en vetesurdegsgrund ordentligt! En första användning av den var till pizzan som vi gjorde i fredags. Med vetesurdegsgrund jäste degen upp mycket bättre och blev väldigt god och krispig. Degen slänger man snabbt ihop på morgonen, så är den lagom att kavla ut när man kommer hem från jobbet. Sedan gjorde jag en mycket enkel sås av krossade tomater och pesto istället för att koka en tomatsås på spisen som jag brukar. Man måste få vara lite lat ibland! Här kommer receptet:
Surdegspizza
60 g vetesurdegsgrund
1 msk olivolja
130 g ljummet vatten
200 g vetemjöl special
50 g durumvete
1 tsk salt
- Blanda alla ingredienserna i en degblandare. Rör snabbt ihop degen.
- Täck med plast och ställ i kylen ca. 8 timmar.
- Ta fram degen en timme innan det är dags att baka ut den.
- Dela degen i 2 delar för att göra en stor pizza per plåt eller 4 delar för att göra två mindre pizzor per plåt.
- Kavla ut tunt och lägg på bakplåtspapper.
- Blanda krossade tomater och pesto och bred ut över pizzorna.
- Lägg på resten av fyllningen.
- Grädda i 275 grader (varmluft). Använd en perforerad plåt, eller förvärm en vanlig plåt i ugnen och lägg över pizzan på den.
Fyllning
1/2 burk krossade tomater
1/2 dl grön pesto
1 skivad gul lök
1 paket mozzarellaost
några färska champinjoner
svarta oliver
riven ost
(1 pkt bacon)
Smaklig spis!
Men för oss okunniga, hur gör man surdegen?
Hej!
Jag började med att göra en rågsurdegsgrund enligt Pain de Martins recept: http://paindemartin.blogspot.se/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html
Sedan när den blivit riktigt bubblig och fin använde jag den som grund för vetesurdegsgrunden.
5 g rågsurdegsgrund
50 g siktat dinkelmjöl
50 g ljummet vatten
Blanda i en glasburk. Skruva inte åt locket, lägg det bara löst på. Låt stå 1 1/2 dygn i rumstemperatur. Skåpet ovanför frysen är ett bra ställe.
Tillsätt ytterligare 100 g mjöl och 100 g ljummet vatten. Låt stå 12 timmar. Förvara sedan kallt.
Mata en gång per vecka med lika delar mjöl och vatten.
Ett tips är att använda bra mjölsorter. Jag väljer bara ekologiska, helst Saltå.
Det tar ett tag att komma igång men när surdegsgrunden väl är gjord kan man använda den i åratal. Bara att fylla på lika mycket som man använder.
Lycka till!