På St. Jakobs Stenugnsbageri köpte jag ett mycket gott formbröd förra veckan. Jag passade på att ställa lite frågor om jäsmetoder. Nu gällde det att testa dessa hemma. Målsättningen är att få till ett riktigt gott formbröd att rosta och göra bruschetta av. ”Kan de, så kan jag”, tänkte jag! Tanken är att långjäsa bröden över natten i kylen för att utveckla mycket smak och lagom stora hål i brödet. I mitt första försök gjorde jag så här:

  1. Gör en deg enligt bloggens recept på dinkelbröd. Gör surdegen på morgonen så att degen kan göras tidig kväll.
    http://www.blogg.klimatglad.se/dinkelsurdegsbrod-nytt-recept/
  2. Låt degen jäsa ungefär 3 timmar i plastlåda i rumstemperatur. Vik degen tre gånger under jästiden.
  3. Smörj två 1 1/2 liters formar med olja.
  4. Dela degen i två delar. Runddriv degbitarna och forma till avlånga bröd. Klappa in med mycket mjöl.
  5. Lägg i formarna och ställ i kylen över natten. Täck med en handduk.
  6. Ta fram bröden och låt stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp, 250 grader varmluft.
  7. Snitta bröden innan de sätts in i ugnen. Sänk direkt värmen till 225 grader. Grädda i 15 minuter.
  8. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
Ät och njut!

Formbröd

 

 

 

Skivat och klart

 

 

 

Gott blev det! I nästa bakprojekt ska jag testa att bara baka med vetemjöl special. Fortsättning följer …