På St. Jakobs Stenugnsbageri köpte jag ett mycket gott formbröd förra veckan. Jag passade på att ställa lite frågor om jäsmetoder. Nu gällde det att testa dessa hemma. Målsättningen är att få till ett riktigt gott formbröd att rosta och göra bruschetta av. ”Kan de, så kan jag”, tänkte jag! Tanken är att långjäsa bröden över natten i kylen för att utveckla mycket smak och lagom stora hål i brödet. I mitt första försök gjorde jag så här:
- Gör en deg enligt bloggens recept på dinkelbröd. Gör surdegen på morgonen så att degen kan göras tidig kväll.
http://www.blogg.klimatglad.se/dinkelsurdegsbrod-nytt-recept/ - Låt degen jäsa ungefär 3 timmar i plastlåda i rumstemperatur. Vik degen tre gånger under jästiden.
- Smörj två 1 1/2 liters formar med olja.
- Dela degen i två delar. Runddriv degbitarna och forma till avlånga bröd. Klappa in med mycket mjöl.
- Lägg i formarna och ställ i kylen över natten. Täck med en handduk.
- Ta fram bröden och låt stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp, 250 grader varmluft.
- Snitta bröden innan de sätts in i ugnen. Sänk direkt värmen till 225 grader. Grädda i 15 minuter.
- Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
Ät och njut!
Formbröd
Skivat och klart
Gott blev det! I nästa bakprojekt ska jag testa att bara baka med vetemjöl special. Fortsättning följer …
Ser trevligt ut! Jag ska prova imorgon. Nu när jag jobbar är det svårt att hinna med att baka, så det blir aktuellt att testa dina sätt att göra bröd!
Du får berätta hur det går Martin!
Nu är bröden i kylen. Degen blev lite improviserad för jag hade varken siktad dinkel eller tillräckligt mycket vetemjöl… Jag tror det blev 410g fullkornsdinkel, 310g vetemjöl special och 60g rågsikt. Svårt att uppskatta hur mycket mindre fullkornsmjöl man bör använda än siktat, det tar ju upp mer vatten. Hur som helst såg bröden fina ut och hade trevligt puffig konsistens innan jag slängde in dem i kylen. Nu återstår det bara att vänta tills imorgon.
Detta basrecept kan man nog variera rätt fritt och använda olika mjölsorter. Man måste dock precis som du skriver justera vattenmängden också.
Idag rörde jag ihop en deg med bara vetemjöl special. Ser som du fram emot nybakat bröd till frukosten!
🙂
Bröden färdiga! Det blev ganska bra. Tung skorpa och lite svampiga sidor, så jag antar att ugnen var för varm. De hade i alla fall ett finhåligt inkråm och det var väldigt saftigt. Får prova mig fram. 🙂
Kul att det går bra!
🙂