På sjuttiotalet kom tallriksmodellen som har varit grunden för de svenska kostråden i decennier. Nu ifrågasätts den flitigt i en tid när kostråd och dieter avlöser varandra i jämn takt. Så vad är då bra och nyttig mat ? Hur ofta och mycket ska man äta av protein, fett och kolhydrater? Är det enligt tallriksmodellen? Eller är LCHF det optimala, med minimala mängder kolhydrater? Ska man äta de klassiska tre målen per dag? Eller är 5:2 bättre, d.v.s. att äta vanligt fem dagar i veckan och fasta två dagar?
Ja, inte vet jag. Det jag dock mer och mer tror på är det så typiskt svenska lagom. Att inte gå till överdrift och bli extrem åt något håll. Jag tror i grunden på att människan är allätare. Men den moderna kosten med stora mängder processad mat med lågt näringsinnehåll, snabba kolhydrater som vitt socker och vitt mjöl samt mjölkprodukter är knappast den kost som vi är optimerade för. Nej fram för hemlagad och välbalanserad mat av bra råvaror med högt näringsinnehåll som man både blir mätt på och får i sig dagsbehoven av vitaminer och mineraler från. Ekologiskt och hemlagat istället för konventionella råvaror, halvfabrikat och tillsatser! Och inte utesluta några livsmedel … så då är jag nog tillbaka till någon sorts tallriksmodell trots allt … Men med mera fokus på hur nyttig maten är än exakt vad och hur mycket!
Min tolkning av tallriksmodellen kan säkert debatteras, men så här såg i alla fall min tallrik ut idag, en helt vanlig måndag. Två ugnsbakade potatishalvor med lök, kokt blomkål och broccoli och hemlagade fiskpinnar deluxe gjorde på torskrygg och en hemlagad ”remouladsås” till detta. Ekologiskt, efter säsong och hemlagat, en ”diet” som jag gillar. Och gott var det också!
http://www.expressen.se/halsa/grundaren-domer-ut-tallriksmodellen/