Jag har med intresse lyssnat på den senaste tidens nyhetsrapportering och debatt kring matfusket. Vi moderna människor har försatt oss i en situation där vi anser oss inte ha tid att laga mat och dessutom förväntar oss lägre och lägre matpriser. Rent statistiskt lägger vi bara hälften så mycket av hushållets inkomster på mat idag jämfört med för 30 år sedan. Detta inkluderat en numera betydligt större konsumtion av läsk, godis och snacks. Andelen färdigmat ökar också, för vi har ju inte tid att laga mat.
Men jag köper inte alla ursäkter om att vi inte har råd att köpa bra råvaror eller att inte skulle ha tid att laga bra mat av dem. Här kommer några enkla råd som sparar massor med tid och pengar och dessutom ger oss nyttig och god mat på middagsbordet!
- Laga mat från grunden av bra råvaror. Det är både nyttigare och billigare än att köpa färdigmat.
- Om du inte kan laga mat, köp en kokbok. Det är en investering som snabbt betalar sig.
- Ät mindre kött och istället mera baljväxter. Baljväxter innehåller många nyttigheter och är en bra proteinkälla. Dessutom till en bråkdel av priset för kött.
- Ät mer frukt och grönt. Enligt Livsmedelsverket behöver genomsnittssvensken fördubbla sin konsumtion. Handla frukt och grönt efter säsong. Det blir både nyttigare och billigare. Ta vara på egna bär och frukter om du har sådana. Kanske har du någon vän eller granne som har ett överskott.
- Ärligt, hur mycket läsk, godis, glass, snacks och kakor äter du? Enligt Livsmedelsverket behöver genomsnittssvensken halvera sin konsumtion. Tomma kalorier är dyra kalorier.
- Släng inte maten, varken före eller efter den är tillagad! Genom att ha koll på vad som finns hemma och planera middagarna efter innehåll i skafferiet blir inga matvaror gamla och behöver kastas bort. Matrester kan piffas upp till nya rätter eller bli matlådor att ta med till jobbet.
- Om tiden är knapp för att laga mat gör storkok och frys in istället för att bara laga mat för en middag i taget.
- Handla när du är mätt. När man är hungrig är det lätt att falla för frestelser och mycket onödigt slinker ner i vagnen.
- Planera en matsedel för 1-2 veckor så blir maten mer varierad. Genom att sedan bara handla en gång i veckan eller var fjortonde dag sparar man både tid och pengar.
Och glöm inte att mat faktiskt är livsviktigt!
Det är knäppt egentligen, hur vi inte tycks ha några problem med att kompromissa med mat och köpa billiga färdigprodukter som smakar förfärligt och gör oss sjuka. Personligen vill jag inte spara in pengar på en så livsviktig sak som mat. Om man tillåter sig spendera mer pengar på mat och köpa fina råvaror så blir det fest varje dag i veckan, matlagningen blir en fröjd och man mår mycket bättre.
Håller med Martin! Och färdigmaten är väl inte särskilt billig heller. Man kan dessutom ifrågasätta både innehållsdeklarationen och näringsvärdet.
Flera dietister har ju dessutom kommit fram till att inga av de färdiga enportionsrätterna är fullvärdiga måltider. De tycker att man måste lägga till bröd och frukt för att få rätt mängd energi i sig — vilket de flesta ju inte gör. Så inte nog med att man stoppar i sig skit (rent ut sagt) man blir inte tillräckligt mätt, och det slutar säkert med att man ”kompletterar” med ett snickers eller en glass…
Det är så typiskt! Äter man dålig mat så bli man helt enkelt inte mätt. God mat med bra näringsinnehåll gör att man är nöjd när man går från bordet och man står sig mycket längre också.