För oss är det numera självklart att kunna äta alla typer av livsmedel året runt. Tomater och jordgubbar i februari är den mest naturliga sak i världen. Särskilt dyrt är det inte heller för oss konsumenter, men det har kanske ett annat pris.
Ett avsnitt i boken ”Matens pris” handlar om grönsaksodling och speciellt den i Holland. Vi svenskar äter mer och mer färska grönsaker. 1960 åt vi 14 kg per person och år. Motsvarande siffra år 2005 är 44 kg. Vad bra kan man ju tycka. Det är ju nyttigt med grönsaker, eller hur. Den största ökningen består dock av växthusodlade grönsaker som sallad, tomat och paprika.
Att läsa om de gigantiska energislukande holländska växthusen stora som flera fotbollsplaner är inte särskilt trevligt. För att slippa problem med skadeinsekter odlar man inte t.ex. paprika i jord längre utan i bäddar av stenull som är helt sterila och inte innehåller några näringsämnen. Dessa får tillföras helt och hållet i form av konstgödsel som kräver stora mängder fossilt bränsle i tillverkningen. Den största mängden energi går dock åt till uppvärmningen, ofta i form av naturgaseldning. Hur kan det då bli ekonomi i detta? Jo, den holländska staten subventionerar med godkännande från EU-kommisionen energiskatten för grönsaksodlarna.
Kan man odla någon annanstans än i Holland då? I Spanien och Nordafrika kan man odla i anläggningar som i regel inte kräver någon uppvärmning. Nackdelen blir då de långa transporterna som jag brukar ondgöra mig över. En intressant jämförelse visar dock att man kan köra en last med 24 ton tomater från Spanien till Sverige för samma mängd energi som man kan producera ett ton i Holland. Spanska tomater låter genast mycket intressantare. Jag får kanske tänka om kring detta med transporterna …
I vilket fall tror jag att jag väntar ett tag med att köpa tomat och paprika. Det finns ju massor med kål och rotfrukter i affären!
Det är ju fint att få längta lite efter olika matvaror som inte är i säsong. Som de poängterar i Matens Pris: ifall vi köper utländska jordgubbar året runt försvinner det trevliga i att äta de svenska när de dyker upp till midsommar.
Jag håller med. Man behöver få längta ibland! En tillvaro där allting finns tillgängligt och är möjligt att uppnå hela tiden blir ju bara en oändligt lång vardag, aldrig någon fest.
När det gäller Spanien så ska vi även tänka på all besprutning, hur roligt är det. Tacka vet jag svenska tomater från april till oktober från Tomatens Hus i Kvistofta. Det är värt ett besök i en mysig gårdsbutik. Finns mycket annat att handla där också, bl.a. Gurka, sallad, örtkryddor mm.
Ja, tyvärr sker det av tradition mycket besprutning i Spanien. Så det är nog en utopi att hitta tomater som odlats på ett vettigt sätt, ekologiskt, klimatsmart och närproducerat under vinterhalvåret. Men snart är våren här.
Tack Eva för tipset om Tomatens Hus!
Därför köper man krav & ekologiska tomater från spanien för att slippa besprutning.
Håller med dig Johan! A och o är att köpa ekologiskt för att minimera påverkan både på miljön och den egna kroppen. Sedan är det inte dumt att äta efter säsong heller och äta lite mindre mängd av salladsgrönsaker under vinterhalvåret.