Övning ger färdighet heter det. Och det stämmer in mycket bra på surdegsbak också. Jag bakar i princip samma sorts bröd om och om igen, med lite variationer i mjölval bara, och de blir bättre och bättre. I onsdags när jag var första maj-ledig passade jag på att köra ett extra bak och det blev nog det allra bästa hittills. En fin deg på standardreceptet 900 gram vetemjöl, ca 600 gram vatten, 240 gram surdeg och 24 gram havssalt. De allra bästa råvaror! Degen blandades ihop för hand och fick vila 1 timme innan den knådades och bakades ut till två  bröd. Dessa fick  jäsa i jäskorgar 2 timmar i rumstemperatur och sedan ett dygn i plastlåda i kylskåpet. Därefter snittning och in i ugnen.

Resultatet blev två fina bröd som sprack i snitten och reste sig jämnt och snyggt. Inkråmet blev poröst och fint med lagom stora hål. Nu har jag lärt mig att genom att lyfta ett bröd få en uppfattning om densiteten och hur luftigt det är. Jag lär mig och det är superkul!

Nu är nästa deg på gång till helgens bak …

Bäst hittills