Min ambition i affären är att handla grönsaker efter säsong, ekologiskt och närproducerat. Och allra enklast att uppnå detta är genom att odla själv i stället för att handla. Odlingar i en liten villaträdgård kan förstås aldrig bli något annat än på hobbynivå, men det räcker rätt långt. Vi har fortfarande en del kvar att skörda fastän vi snart är inne i november. Helgens skörd av morötter, palsternacka, rödbetor, jordärtskockor och chili blev två härliga middagar.

En av dagarna lagade jag till en vegetarisk pastarätt med bara en enda köpt grönsak, nämligen broccoli. Mina försök att odla broccoli de senaste åren har inte slagit väl ut. Mördarsniglarna har ätit upp rubbet. Som tillbehör serverades rostade rotfrukter. Det är en given favorit som vi gärna återkommer till och varierar på olika sätt. Jag passade också på att gratinera ostfylld chili av typen Jamaican Bell när det fanns en större mängd att skörda. Det är en förhållandevis mild chili som man kan äta nästan som fylld paprika. Med sting förstås. Jag skar av toppen på frukterna, gröpte ur och fyllde med mozzarella och sedan in i ugnen en stund. Inte dumt alls med härodlat!

Gratinera kanske
Fina chilifrukter direkt från trädgården

 

Mozzarellachili
Mozzarellafylld chili

 

Vegetarisk pasta
Vegetariskt, ekologiskt, efter säsong och härodlat