Idag när vi blev sugna på rabarberpaj, det är ju onekligen bästa säsongen för rabarber just nu, så var önskemålet att servera den med vaniljsås istället för grädde. Förr hände det att det fanns ett paket vaniljvisp i kylen för sådana tillfällen, men jag blir mer och mer tjurig och vill göra allting själv från grunden. Att göra vaniljsås kan vara ett olika stort projekt beroende på om den ska göras på vaniljstång som kokas i gräddmjölk eller om man väljer en enkel kallrörd variant.
Idag föredrog jag det sistnämnda. Och enklare variant än denna är svårt att komma på. Istället för att vispa grädden och bara ställa fram på bordet så blandade jag i äggulor, socker och vaniljsocker in den lättvispade grädden och vispade sedan en extra minut. Minimalt arbete, 100% ekologiskt och inga tillsatser. Gott dessutom! Så vem behöver egentligen vaniljvisp? Bra ekologiskt vaniljsocker har t.ex. Kung Markatta.
http://klimatglad.se/den-enklaste-vaniljsasen/