I jakten på laktosfria produkter testar vi olika varianter av grädde och yoghurt. Havregrädden har blivit fullt accepterad, så den kommer nog bli standard här hemma. Yoghurt är knepigare. Den yoghurt jag allra helst köper är den ekologiska turkiska. Jag vet ingen godare. Att köpa den konventionella laktosfria är inte ett alternativ. Då köper jag hellre en produkt baserad på vegetabilier. Ur ett miljöperspektiv känns det mycket bättre att välja en konventionell vegetabilisk produkt än en konventionell animalisk.
Vi har testat både soygurt och havregurt (vilket namn förresten …). Soyaprodukter har jag generellt lite svårt för, tycker att de smakar lite kvalmigt. Dessutom kan man fundera över vad det är för typ av soja som används, är den genmanipulerad. Nej det får nog bli havregurten. Det tar lite tid att vänja sig vid den lite sötaktiga havresmaken. Jag testade att göra yoghurtglass på den och det funkade helt ok. Med fördel kan man dra ner på sockret eftersom havregurten inte är lika syrlig i smaken.
Vilken gurt gillar du?
…och hur påverkar egentligen soyaprodukter vår kropp? Det finns undersökningar som visar att barn som får soyaprodukter får förhöjda östrogennivåer, vilket kan påverka deras fertilitet. T.ex… Jag är skeptisk till soyaprodukter och serverar dem inte till Matilda om det finns alternativ. Dessutom smakar soyayoghurt PEKKA! 😉 Har inte provat havreprodukter, men tror absolut mer på dem!!! 🙂
Japp, jag håller med! Sojaprodukterna känns tveksamma av många skäl. När de dessutom inte smakar gott väljer man ju definitivt bort dem. Havreprodukterna är mycket godare tycker jag och känns mera naturligt för oss här i norra Europa.